1. Haberler
  2. Filo Yönetimi
  3. Boeing, Gelecek 20 Yıl Boyunca 42,600 Yeni Ticari Uçak Talebi Öngörüsünde Bulunuyor

Boeing, Gelecek 20 Yıl Boyunca 42,600 Yeni Ticari Uçak Talebi Öngörüsünde Bulunuyor

featured

Uçak seyahatine olan talep, 2024 yılına kadar salgın öncesi seviyelere geri dönmesiyle ekonomik büyümeyi aşacak.

Boeing, Paris Air Show öncesinde yayınlanan 2023 Mevcut Piyasa Görünümü (CMO) raporunda, ticari uçak ve hizmetlere olan talep için 20 yıllık bir tahmin sunuyor. Bu tahmine göre, uluslararası uçuş trafiği canlanacak ve yurtiçi uçak seyahatleri salgın öncesindeki seviyelere ulaşacak, böylece 2042’ye kadar dünya genelinde toplam değeri 8 trilyon doları bulan 42,595 yeni ticari uçağa ihtiyaç duyulması öngörülüyor.

Salgının etkisiyle büyük ölçüde devre dışı kalan küresel filo üzerine yapılan tahminler şunları içeriyor:

  • Yolcu trafiği, küresel ekonomik büyümenin üzerinde yüzde 2.6 oranında artış gösterecek.
  • Küresel filo, yılda yaklaşık yüzde 3.5 oranında genişleyerek 48,600 uçağa ulaşacak.
  • Havayolu şirketleri, yakıt verimliliği sağlayan yeni uçak modelleriyle küresel filonun yaklaşık yarısını değiştirecek.

Boeing Ticari Satış ve Pazarlama Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad McMullen, şunları söyledi: “Havacılık sektörü, filoları basitleştirerek verimliliği artırdı ve böylece toparlanan talepten faydalanarak benzersiz zorlukların yaşandığı bu dönemi esneklik ve adaptasyon yetenekleriyle geride bıraktı. 2023 Mevcut Piyasa Görünümü, orta sınıfın büyümesi, sürdürülebilirlik yatırımları, düşük maliyetli havayolu şirketlerinin sürekli büyümesi, gelişmekte olan tedarik zincirleri ve hava kargo talepleri gibi faktörleri yansıtarak yolcu trafiğinin evrimini yansıtmaktadır.”

Boeing’in bölgesel talep ve temel eğilimlerle ilgili 20 yıllık tahmini şu öngörüleri içeriyor:

  • Asya-Pasifik pazarı, talebin yüzde 40’tan fazlasını oluşturan Çin’in yarısıyla büyük bir paya sahiptir.
    Güney Asya filosu yılda yüzde 7’den fazla büyüme kaydederek dünyadaki en hızlı büyümeyi yaşayacak. Hindistan pazarı, bölgedeki yolcu trafiğinin yüzde 90’dan fazlasını oluşturacak.
  • Kuzey Amerika ve Avrupa, küresel talebin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturacak.
  • Düşük maliyetli havayolu şirketleri, 2042’de dar gövdeli uçak filosunun yüzde 40’tan fazlasını işletecek ve yüzde 10’un üzerine çıkacak.
  • Belirsizlikler nedeniyle geçen yıla ait rapordan çıkarılan Rusya ve Orta Asya pazarı talebi, bu yıl Avrasya bölgesi altında dahil edildi. Bu bölge, 2042’ye kadar küresel filonun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturacak.
  • Verimliliği artıran dijital çözümler, güçlü talep yaratan yedek parça ve tedarik zinciri çözümleri, bakım ve modifikasyon seçeneklerindeki artış, uçuş güvenliğini artırmak ve pilot-teknisyen havuzunu desteklemek için eğitimler gibi ticari satış sonrası hizmetlerde 3.8 trilyon dolarlık bir pazar öngörülmektedir.

Boeing’in 20 yıllık tahmini uçak modelleri için aşağıdaki tahminleri içerir:

  • Dar gövdeli yeni uçaklar, toplam teslimatların yüzde 75’ten fazlasını oluşturacak ve 32,000 uçağa ulaşacak.
  • Geniş gövdeli yeni uçaklar, toplam teslimatların yaklaşık yüzde 20’sini oluşturacak. Bu kategori, havayolu şirketlerinin yeni pazarlara giriş yapmalarını ve mevcut rotalardaki operasyonları daha verimli hale getirmelerini sağlayacak.
  • Hava kargo pazarı, küresel ticaretin büyümesinin ötesinde büyümeye devam edecek ve havayolu şirketleri, dönüştürülmüş dar ve geniş gövdeli modellerle birlikte 900’den fazla geniş gövdeli yeni uçağa ihtiyaç duyacak.

Yeni teslimatlar (2023-2042)

  • Bölgesel jetler: 1,810
  • Dar gövdeli uçaklar: 32,420
  • Geniş gövdeli uçaklar: 7,440
  • Kargo uçakları: 925
  • Toplam: 42,595

Boeing, 1961 yılından bu yana her yıl yayınladığı Mevcut Piyasa Görünümü (CMO) raporuyla ticari havacılık sektörünün en uzun soluklu uçak tahmini raporu olarak kabul edilmektedir.Boeing, Pilot ve Teknisyen Görünümü’nü ise 24 Temmuz haftasında yayınlayacaktır.

Boeing, Gelecek 20 Yıl Boyunca 42,600 Yeni Ticari Uçak Talebi Öngörüsünde Bulunuyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.