Audi, “GlassLoop” adlı pilot projesini standart üretime geçiriyor. Q4 e-tron modelinde kullanılacak olan camlar, tamir edilemez şekilde hasar görmüş araba camlarının %30’a kadar geri dönüştürülmüş malzemelerinden üretilecek.
Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass ve Saint-Gobain Sekurit ile birlikte yürütülen Audi “GlassLoop” projesi, malzeme döngülerinin seri üretim için nasıl kullanılabileceğini gösteriyor. Ortak şirketler, yaklaşık bir yıl boyunca hasarlı otomobil camlarından Audi Q4 e-tron için yeni ön camlar üretme yöntemlerini test etmek üzere bir araya geldiler. Artık süreç standart üretime hazır durumda. İlk olarak, otomobil camları yenilikçi bir geri dönüşüm süreciyle küçük parçalara ayrılıyor. Daha sonra, cam olmayan unsurlar, örneğin yapışkan kalıntıları, ortadan kaldırılıyor. Ortaklar, bu şekilde elde edilen cam granüllerini eriterek otomotiv camı üretim sürecine dahil ediyor. Bu yöntemle üretilen ikincil cam içeriği, toplam cam miktarının %30’a kadarını oluşturuyor. Hedef, Audi Q4 e-tron’un üretim ömrü boyunca ihtiyaç duyulan geri dönüştürülmüş camı sağlayacak kadar cam kırığı elde etmektir. Eylül 2023’ten itibaren bu şekilde üretilen ön camlar, Audi Q4 e-tron’un üretiminde kullanılacak.
Cam Geri Dönüşümü Sürdürülebilirlik Ödülü Kazanıyor
“GlassLoop” projesi, Audi’nin Act4Impact programına tedarik zincirine dahil edildi. Bu programın amacı, Audi’nin tedarik zincirinin insanlar ve çevre üzerindeki etkisini mümkün olduğunca azaltmaktır. Şirket, bu yönde atılan adımların karşılığını şimdiden almaya başladı. Audi, “Geri Dönüşüm Konsepti” kategorisinde Alman Sürdürülebilirlik Proje Ödülü’ne layık görülen üç projeden biri oldu.
Audi, gelecekte daha fazla ek malzeme döngüsü oluşturmayı hedeflemektedir. Ekolojik ve ekonomik açıdan uygun olduğu noktalarda ikincil malzeme kullanımını artırmak isteyen Audi, mümkün olduğunca çok malzemeyi yüksek kalitede geri kazanmak ve üretimde yeniden kullanmak istemektedir.
Döngüsel ekonominin hedefi, malzeme derecesi ve kalitesini mümkün olduğunca uzun süre korumaktır. Bu malzemelerin otomotiv endüstrisinde tekrar kullanılabilir hale getirilmesi ve düşük yoğunlukta kullanılmasının önlenmesi önemlidir. Audi’nin odaklandığı konulardan biri de tüketim sonrası malzemelerdir. Bu, müşteri araçlarından alınan ve kullanım ömrünün sonuna gelmiş malzemeleri içerir. Hedef, geri dönüşümü artırmak veya geri dönüşüm süreciyle malzeme kalitesindeki düşüşü mümkün olduğunca azaltmaktır.
Audi, çelik, alüminyum, plastik gibi çeşitli malzemeleri döngüsel olarak kullanmanın yolunu göstereceği GREENTECH FESTİVALİ’nde yer alacak. Beşinci yılında olan festival, 190’dan fazla katılımcı ve yaklaşık 120 konuşmacıyla 15 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Avrupa’nın en büyük çevre dostu yenilikler festivali, Berlin’in eski Tegel havaalanı alanında gerçekleştirilecek. Açık forumlar, paneller ve temel eğitim kamplarının yer aldığı festivalde Audi, çevresel etkileri azaltma konusundaki çabalarıyla dikkat çekecektir.
Audi Çevre Vakfı tarafından desteklenen YEŞİL ÖDÜLLER ise sürdürülebilirlik alanında önemli katkılarda bulunan bireyleri, kuruluşları ve inovasyonları onurlandırmaktadır. Çevre aktivisti Sharona Shnayder, “Genç” kategorisinde aday gösterilerek bu ödül için adaylar arasında yer almaktadır. Audi Çevre Vakfı bursunu kazanan Shnayder, çevreyi çöpten arındırmak için yaptığı çalışmalarla dünyadaki insanları teşvik etmektedir.