Küresel gemi trafiğinin yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı, kuraklık nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Su seviyesinin düşmesi, kanalı kullanan gemilerin yük miktarlarında değişikliğe zorluyor. Bu da taşımacılıkta zamlı fiyatlar demek.
Orta Amerika’da Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında yer alan Panama Cumhuriyeti yetkilileri, Panama Kanalı’ndan geçecek gemiler için ağırlık sınırlaması getirmeye ve ücret artışına hazırlanıyor.
Yetkilileri bu hazırlığa iten neden ise kuraklık. Çünkü Orta Amerika’nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alan ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’u birbirine bağlayan kanalın su seviyesi, yoğun kuraklığa bağlı olarak düştü.
Öte yandan kanaldan geçecek gemilerin su altında olması gereken normal şartlardaki 15.24 metre derinliğin ilk etapta 13.55, ardından 13.4 metreye kadar indirilmesi de gündemde.
Bu farkın gemilerin taşıdıkları kargo miktarında önemli değişikliğe neden olması beklenirken, fiyat artışı da alınacak tedbirler arasında yer alıyor. Nitekim dünyanın önde gelen armatörlerinden Hapag-Lloyd, müşterilerine kanal geçişi için 1 Haziran itibariyle taşımacılık ücretlerinde artış olacağı bilgisini geçti bile.
Kuraklığın bu haliyle devam etmesi durumunda Panama Kanalı’nda gemi trafiğinin ciddi anlamda zarar göreceği yorumları yapılıyor.
Küresel gemi trafiğinin yaklaşık yüzde 6’sının yapıldığı Panama Kanalı’nda 2016 ve 2019 yılında yaşanan kuraklıklarda bu limit 13.1 metreye kadar indirilmişti.